Punontaa

Kauan odotettu kudonnankurssi on viimein pääsemässä kunnolla alkuun. Kurssin kantavana teemana on kestävä kehitys. Tuotteitta on siis tarkoitus tehdä suuressa määrin kierrätysmateriaaleista. Se sopii periytyneelle hamsterin ominaisuudelleni oikein mainiosti.

Ensimmäisessä työpajassa, joka oli ennen joulua, pääsimme kokeilemaan korin punomista sanoma- tai muusta lehdestä. Tarkoituksena oli käyttää jotakin itselle merkityksellistä lehteä, esimerkiksi kotipaikkakunnan paikallislehteä. Päädyin Meteliin (Teatteri- ja mediatyöntekijöidenliiton lehti), koska teatterityö on lähellä sydäntäni.


Koulussa oppilaiden kanssa voisi punoa yhteisöllisesti vaikkapa tilataideteoksen luokkaan hyödyntämällä vaikkapa pajua ja erilaisia kierrätysmateriaaleja. Yksilötyönä voisi olla vaikkapa kori pikkutavaroille omaan pulpettiin tai luokkaan yhteiseksi iloksi. Punonnassa on helppo käyttää hyödyksi kierrätysmateriaaleja ja työstä saa helposti oppilaalle mielekkään ja merkityksellisen, jos he saavat valita käyttämänsä materiaalin ja korin käyttötarkoituksen itse. Kukapa ei haluaisi säilyttää kumejaan vaikkapa lempikarkkiensa karkkipapereista tehdyssä korissa. Tehtävää antaessaan opettaja voi hyvin puhua punonnan perinteista. Punontaan saa tällä keinolla liitettyä kaikki kestävän kehityksen dimensiot, taloudellisen (kierrätysmateriaalin käyttö, paikalliset punojat), kulttuurisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden.

Valmistin varsinaisena punontatyönäni kahvipussikorin Meiran reilunkaupan kahvipusseissa, joita äiti on huolella säästänyt vuosia (vanhin minkä huomasin taisi olla vuodelta 2007). Niistä päätin punoa tarvitsemani korin ulkovaatteille. Korin mitat ovat noin 40x30x15 ja pusseja kului 34 kappaletta. Vielä vähän säästeliäämpi pystyisi olemaan, jos mittaa ja suunnittelee valmistuksen tarkkaan. Jäljelle jäi vielä 29 pussia, joten jossain vaiheessa saatan tehdä korille kaverin.

En löytänyt netistä valmista ohjetta kädensijallisen korin punomiseen, joten sovelsin. En tosin vielä saanut käsiini Sirpa Kontio-Nikaman kirjaa Kahvipussin uusi elämä, joten en osaa sanoa, olisiko siitä löytynyt vastaavaa ohjetta. Joka tapauksessa tässä on minun versioini.


Ohje
Kori kädensijoilla


Ensin pussit avataan  repimällä saumat varovasti auki. Jos on kovakourainen, pussi saattaa alkaa revetä.


Leikataan pussit leveyssuuntaan kahtia. Sitten ommellaan suikaleet yhteen haluamallaan tavalla. Minä tein Käspaikan ohjeen mukaan siksakkaamalla, mutta Neulikselta löytyy toisenlainen ohje, jossa seuraava vaihe tulee samalla.
Siksakkauksen jälkeen pitkä pätkä taitallaan nelinkerroin ja sitten ommellaan reunasta suoralla ompeleella.


Siksakkasin kolme suikaletta yhteen kahdeksan kertaa leveydeksi ja pituudeksi tein yhden pitkän pötkön 30 suikaleesta, jonka ommeltuani valmiiksi jaoin yhteentoista osaan pituudeksi. Näin säästin jonkin verran kahvipusseja, kun ei jäänyt ylimääräistä pituutta suikaleisiin. (Tarvitsemani pituus pötkölle oli 80 cm ja pussi on 30 cm leveä (3x30=90). Jokaisesta "loimesta" olisi jäänyt 10 cm hukkaan.)

Kun leveyden ja pituuden suikaleet ovat valmiina päästään punomaan.

Teipataan pituus lattiaan ja aletaan pujottelemaan palttinasidosta leveydellä. Joka toinen yltä ja joka toinen alta.



Tiivistetään pohja ja teipataan se yhteen, jotta pötkylät eivät luista paikoiltaan. Tässä vaiheessa mitataan tarkka ympärysmitta pohjan reunoja pitkin. Minun mittani oli 135 cm.


Ommellaan jälleen kahvipussisuikaleita yhteen korin syvyyttä varten. Minä päätin tehdä syvyyden kapeammista suikaleista, koska halusin vähintään kuusi punontakerrosta. Haluamani kädensijat vaativat sitä, koska halusin reijät keskikohdan yläpuolelle. Leikkasin siis kahvipussit tällä kertaa neljäsosiksi ja taitoin pötkylän sisälle vain noin sentin kummastakin reunasta.


Korkeuspötkylät ommellaan ympyröiksi lukuunottamatta neljättä, joka tulee kädensijojen kohdalle. Tämä pötkylä saa olla noin kymmenen senttiä muita pidempi, koska se leikataan kahtia, jotta saadaan reijät korin kylkeen.

Kun tarvittavat pötkylät on ommeltu, jatketaan punomista. Punotaan koriin kolme ensimmäistä kerrosta. Apuna voi käyttää pyykkipoikia tai teippiä. Ei haittaa, jos kerrokset eivät pysy tässä vaiheessa tiiviisti yhdessä.

Ennen neljättä kerrosta jätetään päätyjen keskimmäiset loimipötkylät päätellään Käspaikan ohjeen kohdan 6 mukaan. Sitten punotaan pötkylä molemmille korinlaidoille, mutta jätetään aukko keskikohtaan. Itse pujotin pötkylöiden päät väliaikaisesti takaisin samaa reittiä.

Keskimmäiset pötkylät päätelty pois kahvan tieltä.

Jatketaan punomista tavalliseen tapaan välittämättä  kädensijoista. Punotaan näin kaksi viimeistä kerrosta.


 Aloitetaan yläreunan päättely. (Voidaan päätellä kokonaankin)

Yläreunan päättely.

Pujotellaan kädensijaa varten pääteltyjä loimipötkylöitä vastaava määrä jämäpötkylöitä (jos niitä ei ole, ommellaan uusia) kädensijojen yläpuoliseen kohtaan. Pötkylät päätellään heti, mutta nyt päättely pitää tehdä myös alapuolelle.

Jämäpötkylä pujotettu.
Molemmat jämäpötkylät päätelty.

Kädensijojen reunat päätellään vastaavasti mutta sivuttain.

Kädensijojen reunat ennen päättelyä.

 Kun kaikki pötkylät on päätelty, on kori valmis!


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käsinneulontaa

Nauhaa, nauhaa, lautanauhaa.